Демократична България - Русе призовава всички граждани да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избориДемократична България – Русе счита, че страната се намира в тежка криза на обществено доверие към институциите, а това подкопава нормалното демократично функциониране на политическата система и създава рискове за излъчване на нелегитимно управление на България.

Силите на статуквото съвсем целенасочено търсят начини да отвратят гражданите от политическия живот на България и да ги отблъснат от правото им да определят посоката на развитие на собствената им страна. Апатията и ниските нива на гражданска ангажираност в политическите процеси създават условия, при които институциите по-лесно могат да останат пленени в ръцете на тези, които са успели да ги овладеят, за да ги използват за лични интереси.

Тази тенденция се развива от години, но достигна кулминация по време на настоящата предизборна кампания. Политическите сили на статуквото съвсем демонстративно избягват и бойкотират всякакъв дебат по най-важните теми за бъдещето на страната. Лидерите на най-големите формации се крият и не представят своята визия за развитие на България. Политическите противопоставяния са сведени до лични нападки и очернящи кампании; липсват идеологически сблъсъци и аргументи. Пандемията се използва като допълнителен политически инструмент за всяване на несигурност у гражданите, за да бъде намалена тяхната активност в деня на изборите.

Целта е да бъде изместен фокусът от най-наболелите теми за българското общество, които изкараха гражданите по улиците по време на масовите протести през лятото – липса на справедливост; неработеща съдебна система; пленени институции и контролни органи; ендемична корупция. Тъй като самото обсъждане на тези проблеми е пряка заплаха за съществуването на сегашния модел на управление, статуквото прави всичко по силите си, за да приглуши справедливите искания на гражданите от протеста чрез отвличане на вниманието и провеждане на една вяла и почти липсваща предизборна кампания.

Отблъскването на обикновените граждани от изборния процес, съчетано с използването на контролиран вот, цели да възпроизведе и задълбочи сегашния корупционен модел на управление на страната. Такова развитие създава опасност от нелегитимност на властта и пряко заплашва демократичното функциониране на политическата система. Ерозията на основни стълбове на демокрацията е видима във „функционирането“ на 44-тото Народно събрание, което се беше превърнало в придатък и фасада на задкулисен властови център. Липсата на дебат по съществени въпроси в парламента съвсем целенасочено се превърна в нещо характерно и за предизборната кампания.

Предстоящите парламентарни избори са съдбоносни за България, тъй като, ако опасните процеси не бъдат прекъснати сега, то подкопаването на демократичното функциониране на институциите би могло да стане необратимо. Гражданите държат в ръцете си възможността да спрат този процес и да изискат възстановяване на правовия ред в страната и установяване на работещи институции. Патриотичен дълг на всеки е да участва активно в определянето на посоката на развитие на страната, затова Демократична България – Русе призовава всички граждани да упражнят правото си на глас на предстоящите избори, независимо от това каква идеология споделят и каква визия за бъдещето на страната имат. Високата избирателна активност е единствения начин България да избере легитимна власт, която да следва посоката на развитие, определена от българските граждани.

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Васил Златев - кандидат за кмет на община Иваново

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Бюлент Хасанов е кандидата за кмет на Сливо Поле от ПП-ДБ

Продължаваме промяната - Демократична България поднесоха венец пред Паметника на свободата в Русе

Анализ на замърсяването на въздуха в Русе