Становище: Реставрация и почистване на гробниците в "Парка на възрожденците" в Русе

 


СТАНОВИЩЕ НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ - РУСЕ ПО ПОВОД РЕСТАВРАЦИЯТА И ПОЧИСТВАНЕТО НА ГРОБНИЦИТЕ НА ВЪЗРОЖДЕНЦИ В ПАРКА НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ

Ние, представителите на Демократична България – Русе, сме силно обезпокоени от начина, по който бе почистена културна ценност от национално значение – една от трите гробници на възрожденци в парка на Възрожденците. Съпричастни сме към недоволството и тревогата на граждани и представители на културните среди в Русе от видимия резултат, оставен върху културното наследство на града, който обичаме.

Паркът на Възрожденците има статут "групов паметник" - съхранява историческата памет, архитектурната характеристика на всички обекти, както и разнообразието на растителните видове. Съгласно чл. 83 от Закона за културното наследство за извършване на реставрационни дейности е задължително изготвянето на проект, съгласуван от министъра на културата, по издадено становище от Националния институт за недвижимо културно наследство. Проектът се изработва от специалист, вписан в публичния регистър по чл.165 от закона. Никой няма право да провежда каквито и да са действия върху национална културна ценност, ако не отговаря на това условие. Разбира се оправомощеното лице носи и пълната персонална отговорност за всички последствия. Избраният от Община Русе скулптор, не е в писан в този регистър.

В тази връзка ние отправяме следните въпроси към кмета на община Русе, г-н Пенчо Милков:

· Кой и чрез каква процедура избра изпълнителя на реставрацията?

· Спазен ли е редът на реставриране и консервиране, съгласно Националната система за опазване на културно наследство и има ли такъв проект съгласуван с министъра на културата?

· Знае ли община Русе какво е мнението на обществения съвет за закрила на културното наследство, за избора на изпълнител и начина, по който почистването е извършено?

· Съществува ли опасност повърхността на гробницата да е наранена в резултат на третирането с грунд и химикали?

· Възлагани ли са други действия за реставрация, консервация, почистване или друг тип дейност, позволяваща третиране на културни ценности от началото на мандата Ви до сега? По какъв ред, за какво и на кого?

· Предвижда ли кметът на община Русе да наложи санкции, какви и на кого, в случай че са налице нарушения от страна на заместник-кмет?

Жителите на град Русе, а и цялата общност на художници, реставратори и културни дейци все още помним как през 2015 г. при предходното управление на община Русе брутално бяха поругани статуите на момичета, разположени във фонтана на площад Батенберг – случай, който напомня на настоящия, резултат на безотговорност и престъпна небрежност. Отново ли в Русе властта е в некомпетентните и безотговорните?

За Демократична България културата е един от факторите, гарантиращи добро качество на живот. Тя е средата, в която този съвместен духовен живот се осъществява. Какви отговори на бъдещите поколения завещаваме, ние, отговорните за Русе, града, който обичаме, когато третираме неговите културни ценности и памет с безхаберие?

18.05.2021г

гр. Русе

 


 

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Продължаваме промяната - Демократична България поднесоха венец пред Паметника на свободата в Русе

Oбучение по роботика и приложно програмиранe за учениците в Русе

3 кила култура - Подкаст с гост Рена Стефанова, кандидат за кмет на Русе

Кандидат за кмет и кандидати за общински съветници в община Иваново

Митко Кунчев - дългогодише директор на МГ „Баба Тонка“, Русе