Позиция на ДБ за сигнала за нарушения в ОП „Комунални дейности“ в Община Русе

 


Във връзка със сигнала за нарушения в ОП „Комунални дейности“ и последвалото оттегляне на обвиненията от бившия зам.-директор Димитър Димитров, ние от Демократична България – Русе настояваме за внасяне на повече яснота по случая от страна на Община Русе, тъй като опроверженията пораждат повече въпроси, вместо да дадат отговори относно ситуацията в общинското предприятие. Считаме, че общественият интерес изисква Община Русе да разясни следните въпроси:

1. В последвалите опровержения не се споменава за първоначално изложените твърдения в сигнала относно обвързаности на общинското предприятие с политически представители на ПП Атака. Досега по никакъв начин не са отхвърлени или опровергани обвиненията, че представители на ПП Атака са назначени на ръководни постове в предприятието и че свързани фирми с представители на ПП Атака са ключови доставчици за предприятието. Тези обстоятелства пораждат сериозни съмнения, че общински предприятия се „раздават“ на политически сили в замяна на политическа подкрепа и Община Русе е длъжна да разясни ситуацията.

2. Община Русе твърди, че е изпратила два сигнала до Окръжна прокуратура след установени нарушения в дейността на общинското предприятие. От какво естество са били нарушенията и какви санкции спрямо нарушителите от страна на Община Русе са последвали? Фактът, че се е наложило Община Русе да изпраща сигнали до прокуратурата не е ли индикатор за сериозни проблеми с управлението на общинското предприятие?

3. В опроверженията си бившият зам.-директор Димитров твърди, че е бил подведен с погрешна информация от бивши и настоящи служители на предприятието. Служителите сигнализирали ли са с тази информация одиторите към Община Русе по време на проверките в предприятието? В случай, че умишлено е изпратена погрешна информация към бившия зам.-директор Димитров, тези служители санкционирани ли са? Хипотезата, че настоящи служители умишлено сигнализират с погрешна информация за нередности не говори ли за наличието на сериозни проблеми в предприятието?

4. Оказван ли е по някакъв начин натиск на бившия зам.-директор Димитър Димитров, за да оттегли първоначалните си обвинения?

Напомняме, че финансовите средства предвидени за ОП „Комунални дейности“ бяха значително увеличени с общинския бюджет за 2021г. и основен приоритет на общината е да подобри ефективността на предприятието и да увеличи обхвата му. На фона на такъв приоритет, наличието на съмнения за нередности в управлението на предприятието е недопустимо и Община Русе е длъжна да убеди обществеността, че средствата на данъкоплатците се разходват без политико-корупционни зависимости и по възможно най-ефективния и прозрачен начин.


Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Васил Златев - кандидат за кмет на община Иваново

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Бюлент Хасанов е кандидата за кмет на Сливо Поле от ПП-ДБ

Продължаваме промяната - Демократична България поднесоха венец пред Паметника на свободата в Русе

Анализ на замърсяването на въздуха в Русе