Позиция на ДБ за сигнала за нарушения в ОП „Комунални дейности“ в Община Русе

 


Във връзка със сигнала за нарушения в ОП „Комунални дейности“ и последвалото оттегляне на обвиненията от бившия зам.-директор Димитър Димитров, ние от Демократична България – Русе настояваме за внасяне на повече яснота по случая от страна на Община Русе, тъй като опроверженията пораждат повече въпроси, вместо да дадат отговори относно ситуацията в общинското предприятие. Считаме, че общественият интерес изисква Община Русе да разясни следните въпроси:

1. В последвалите опровержения не се споменава за първоначално изложените твърдения в сигнала относно обвързаности на общинското предприятие с политически представители на ПП Атака. Досега по никакъв начин не са отхвърлени или опровергани обвиненията, че представители на ПП Атака са назначени на ръководни постове в предприятието и че свързани фирми с представители на ПП Атака са ключови доставчици за предприятието. Тези обстоятелства пораждат сериозни съмнения, че общински предприятия се „раздават“ на политически сили в замяна на политическа подкрепа и Община Русе е длъжна да разясни ситуацията.

2. Община Русе твърди, че е изпратила два сигнала до Окръжна прокуратура след установени нарушения в дейността на общинското предприятие. От какво естество са били нарушенията и какви санкции спрямо нарушителите от страна на Община Русе са последвали? Фактът, че се е наложило Община Русе да изпраща сигнали до прокуратурата не е ли индикатор за сериозни проблеми с управлението на общинското предприятие?

3. В опроверженията си бившият зам.-директор Димитров твърди, че е бил подведен с погрешна информация от бивши и настоящи служители на предприятието. Служителите сигнализирали ли са с тази информация одиторите към Община Русе по време на проверките в предприятието? В случай, че умишлено е изпратена погрешна информация към бившия зам.-директор Димитров, тези служители санкционирани ли са? Хипотезата, че настоящи служители умишлено сигнализират с погрешна информация за нередности не говори ли за наличието на сериозни проблеми в предприятието?

4. Оказван ли е по някакъв начин натиск на бившия зам.-директор Димитър Димитров, за да оттегли първоначалните си обвинения?

Напомняме, че финансовите средства предвидени за ОП „Комунални дейности“ бяха значително увеличени с общинския бюджет за 2021г. и основен приоритет на общината е да подобри ефективността на предприятието и да увеличи обхвата му. На фона на такъв приоритет, наличието на съмнения за нередности в управлението на предприятието е недопустимо и Община Русе е длъжна да убеди обществеността, че средствата на данъкоплатците се разходват без политико-корупционни зависимости и по възможно най-ефективния и прозрачен начин.


Популярни публикации от този блог

ПП-ДБ Русе - Кандидати за народни представители - Избори 9 юни 2024

Мартин Димитров - водач на листата на ПП-ДБ в Русе - Избори 9 юни 2024

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Кампанията на ПП-ДБ започна с пълна зала в Русе

Депутатът Христо Петров, популярен като Ицо Хазарта, в Русе на 23 май от 16:30 до 19:00 ч

Митко Кунчев - Подкрепата за ПП-ДБ е подкрепа за развитието на България и Русе!

Иван Белчев е русенец, граждански и екоактивист. Но какво се крие зад тези три определения?

Кандидати за народни представители в Русе

Иван Белчев - Дарик радио Русе - Гражданския и екоактивист от Русе е кандидат за народен представител