Иван Белчев е русенец, граждански и екоактивист. Но какво се крие зад тези три определения?

 


 Роден и израснал в Русе, той се е обучавал в Немската гимназия и Русенския университет. Своята магистърска степен обаче придобива в Германия, където се сблъсква с една друга действителност и един друг начин на живот. В Западна Европа вижда какво означава гражданска активност, какво означава отговорност към собствения град и че грижата за семейството не се свежда само до битовите измерения, а е и грижа за квартала, по чиито улици ходиш, както и за  съседите, с които се разминаваш всеки ден. Тази система от отношения, макар да изглежда сложна, всъщност е естествено устроена около всеки един от нас. И така Иван Белчев решава, доколкото може, да представи една по-добра нейна форма на русенци.

Когато се връща в България, той започва да организира разходки сред природата, инициатор е на безплатни спортни мероприятия, за които единственото, което всъщност е необходимо, е добра воля и енергия. Неговите събития са посещавани от цели семейства, от хора, които търсят нови познанства, както и от приятелски групи, които търсят разнообразие в почивните дни. А най-хубавото е, че в края на тези разходки много от хората, следвайки примера на Иван Белчев, се връщат към колите си с торбички, пълни с боклуци, събрани по пътя. Показвайки тази елементарна грижа за околната среда, Иван Белчев увлича след себе си последователи и  съмишленици, които се организират сами по между си, за да разчистват пътеки или да организират събития за колективни занимания. 

И така грижата за околната среда чрез почистване след тези, които са решили да оставят хартийка или кесийка в природата, прераства и придобива по-големи измерения – контрол над фирмите, които замърсяват водата и въздуха на Русе, както и постоянна работа с отговорните инспекции в града. Идеята на Иван Белчев е, че инспекциите не са създадени да обслужват държавата, която е едно вече размито понятие в съзнанието на хората, а да работи за гражданите – тези, които всеки ден ходят по улиците на града, които работят в магазините и учрежденията, които водят децата си в яслите и детските градини.

Именно защото хората са важни, затова и Иван Белчев се стреми да е максимално отговорен към проблемите, които имат и предложенията и идеите, които дават. Като народен представител  повдига множество въпроси – за начина, по който се контролира чистотата на въздуха, за инспекциите, които се извършват и различните административни звена, които вземат участие в тях, за инфраструктурата на Русенска област и популяризирането на използването на влаковете и безопасното пътуване на служители и пътници. Неговите ангажименти не са свързани само със здравето на русенци, защото той вярва в максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Затова Иван Белчев работи за популяризирането и опазването на културните обекти в Русе и региона, за подобаващо заплащане на служителите в сектор Сценични изкуства, за финансиране на археологически проучвания в русенска област, както и за охрана на културните и исторически забележителности.

Иван Белчев искрено вярва, че Русе има безкрайни възможности за развитие. Географското положение на града има предпоставки да развива както вече съществуващите индустриални зони, така и да използва много по-осъзнато историческото и културно наследство на града за привличането на по-голям туристически поток. Затова Иван Белчев работи за осигуряването на по-висок бюджет от Министерство на регионалното развитие, чрез който да бъдат финансирани нови идеи за подобряване на живота на русенци.

Иван Белчев е пример за това как от събирането на чуждите боклуци на добра воля можем да стигнем до решаването на големите проблеми – стига да имаме желание. И пак той ни показва, че не политиката определя живота ни, а ние сами решаваме в какъв свят да живеем.

Необходимо е само да вземем правилния избор с бюлетина 14 и преференция 103.
 

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Местни избори 2019: Кандидати за общински съветници на "Демократична България"

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Михаил Михов - Туристически експерт и Водач, Екоактивист и Природолюбител

Парламентарни избори 2021: Кандидатите за народни представители на "Демократична България" в МИР 19, Русе

Адвокат Рена Стефанова - кандидат за кмет на Русе от „Продължаваме Промяната - Демократична България“

Митко Кунчев - дългогодише директор на МГ „Баба Тонка“, Русе