Анализ на замърсяването на въздуха в Русе


Замърсяване на въздуха в Русе

В проведената кампания за анализ на въздуха в Русе от “Демократична България”, студенти в Русенски университет и екоактивисти се включиха стотици граждани. В периода 3 до 22 октомври са получени 45 сигнала за замърсяване на въздуха в нашата платформа; в социалните мрежи бяха публикувани десетки снимки и видеоклипове, показващи състоянието на въздуха и потенциалните замърсители. Следва анализ на замърсяването на въздуха. Взети са предвид сигналите, посоката на вятъра и снимковите материали.  За информация за вятъра се използват данни от ICON, DWD на 100 м височина от земята. Най-долу в документа са източниците.

Започваме с добрата новина, че в районите на Дружба и Чародейка има най-малко сигнали за неприятни миризми и пушек. Заради височината на тези квартали, там въздуха е най-чист.

Лошата новина, че е по-голямата част от града е системно замърсявана. В горепосочения период имаше 5 по-големи вълни от сигнали.

Миризми на мастило и бои



В западната и централната част на града се усеща миризма на мастило, бои и химия. На 14 и 15.10 са подадени сигнали в сутрешните часове на деня от 4 до към 10 ч. Посоката на вятъра показва потенциалните предприятия извършители, намиращи се в Западна промишлена зона.

Миризма на бакелит



На 7.10 между 19:30 и 20:30 са подадени 3 сигнала в различни места на Русе за миризма на бакелит. Посоката на вятъра е североизток. Посоката на вятъра показва потенциалните предприятия извършители, намиращи се в Източна промишлена зона и Индустриален парк Русе.

Пушек


Пушек от горящи стърнища (или нещо друго), идващи от Румъния на 10 и на 15 октомври. Множество сигнали за остра и задушлива миризма. Ако имаше план за действие при замърсяване (вижте по-долу), то трябваше да се предприемат веднага действия, които да опазят здравето на русенци. Трябваше да се информират властите в Румъния и да се потуши пожара на тяхна територия.

Миризма на химия


22.10 Множество сигнали за неприятна миризма на пушек и химия, която люти на очите и кожата. Вятърът е от североизток, идващ от Източна промишлена зона, Индустриален парк и Румъния.

Какво трябва да се направи за повече контрол

Предложенията, които обсъждаме с гражданите са:

1. Денонощен мониторинг чрез специални камери, насочени към всеки потенциален замърсител. Камери с нощно виждате, отчитане на температура. Дрон, който да може да оперира на територията на града и да бъде изпращан към предприятия или бедствия при екологични кризи.
2. Изграждане на мрежа от датчици в целия град. Публичен достъп в реално време до данните с отворен код.
3. Задължителни екофилтри на всички предприятия, които да се сменят по график, разработен и контролиран от Общината.
4. Граждански контрол чрез сигнали през мобилно приложение, Facebook група, онлайн контактна форма. Това вече съществува и можете да ползвате нашата платформа.
5. Миене на улиците редовно и по график.
6. Подобряване на мерките за отопление на твърдо гориво – филтри където е възможно, отпадане на въглищата, горене само на добре изсъхнали дърва. Работа с малцинствата, където горенето е в най-голям процент.
7. Превръщане на отдел „Екология” от чиновнически регистратор в експертно звено, което да предоставя експертни становища и предложения по инвестиционни предложения и всички проблеми по отношение качеството на въздуха и околната градска среда.
8. Изграждане на общинска мобилна станция за мониторинг на въздуха.
9. Насърчаване на алтернативния транспорт - велосипеди, тротинетки и др., с цел намапяване на автомобилния трафик. Адекватна вело мрежа в Русе, съобразена с местните вело клубове и граждани.
10. Конструктивна комуникация с РЗИ и Инспекция по труда за условията на труд в промишлените производства.


Как трябва да се действа при вълна от сигнали

1. При над 5 сигнала в рамките на 1 час трябва да се активира план за незабавни действия в Русе.
2. Сигналите се анализират, спрямо тяхното естество, местоположение и посока на вятъра. Начертава се зона, откъдето идва замърсяването (виж анализа ни по-горе).
3. Информацията от датчици, които трябва да са разположени в целия град се преглежда.
4. Дрон заснема от въздуха ситуацията - в партньорство с Русенски университет
5. Анализ и констатиране на потенциалния-замърсител чрез данните от дрона, датчиците и сигналите
6. Осведомяване на гражданите чрез социалните мрежи и мобилно приложение за бедствия (има безплатна българка разработка, която можем да ползваме). Информират се детските градини и училища за опасен замърсен въздух на Русе - да не излизат навън и да не отварят прозорците.
7. Предприемат се незабавни мерки за спиране на отровното производство до изясняване на случая или аварията.
8. Всичко това се случва в рамките на няколко часа благодарение на планът за действие, който предварително е обигран.
9. Сезира се прокуратурата по случая
10. Действия от РИОСВ за прекратяване на бъдещо замърсяване от предприятието, чрез еко филтри, които да се сменят периодично по план, съгласуван с институциите
Община Русе и гражданите следят и продължават да контролират

Източници:


Карта със сигнали
Подаване на сигнали

Карти с анализ
Миризма на бакелит
Миризма на мастило и химия
Обща карта

Информация за вятъра

Facebook група “За чисти въздух и вода в Русе”



22.10.2019, Русе

“Демократична България”, студенти в Русенски университет и екоактивисти

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

доц. д-р Иван Станев - Университетски преподавател, Стратег и Визионер за развитието на Русе

Oбучение по роботика и приложно програмиранe за учениците в Русе

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023

Срещнете кандидатите за народни представители от Демократична България в Лесопарк Липник (Текето) на 28 март 2021 от 11 до 14 ч.

Михаил Михов - Туристически експерт и Водач, Екоактивист и Природолюбител