Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

През 2019 г. Община Русе е направила публикация в уебсайта си, в която дава възможност на гражданите и фирмите да се запознаят с проекта за нов Общ устройствен план на Община Русе (ОУПО Русе). През 2020 планът е актуализиран и предстои гласуването му през ноември 2020 г. 

В публикацията на сайта на Община Русе са дадени линкове към огромни по размер графични изображения (над 160 MB). Надали обикновен потребител би успял да отвори такъв голям файл и да разучи в детайли проекта за нов Общ устройствен план на Община Русе. 

 

Карта

Даваме ви възможност да разгледате в детайли тази карта, като сме я направили по-малка (5 MB). Разгледайте картата на новия Общ устройствен план на Община Русе.


Анализ

Анализа на бъдещия устройствен план показва, как мнозинството от управляващи от миналия Общински съвет и тези в настоящия желаят да се развива града ни. 

Ето какво предстои според последния публично достъпен план. С плюс + оценяваме положителното развитие, а с минус - отрицателното:

+ Добавят се нови територии - Смесена и историческа Централна зона и Крайбрежна зона
(2,4% от общата урбанизирана територия - ОУТ)

+ - Изчезват складовите зони като се обединяват в производствени-складови зони
(14% от ОУТ)

+ Появяват се Смесени многофункционални зони (13% от ОУТ) - за социална и бизнес инфраструктура, като не се допускат обекти с вредни отделяния и влияния.

++ Зелените зони се утрояват (4,7% от ОУТ),

-- Водните площи намаляват (14,3% от ОУТ)

+ Нивите и необработваемите земи намаляват, но земите с трайни насаждения се увеличават с близо 30%.

-- Горите намаляват с близо 5 %

++ Специалните терени в Защитените зони се увеличават драстично с около 1600%

+ Прокаран е път за магистрала и втори Дунав Мост.


 Позиция относно Общия устройствен план

Няма отделено място за Високотехнологична производствена зона - където да се изградят предприятия с високотехнологични производства, лаборатории, комплекси и сгради за учебна и научно-експериментална иновационна дейност. Как, след като няма подобна зона, ще поканим чужд инвеститор от високотехнологичния бранш в Русе? Бъдещето е на технологиите, а в Русе не е заделена нито една зона за това. 

Липсва план за Гора, която да отделя производствените от жилищните зони. Такива гори трябва да се появат около ТЕЦ-Русе, Индустриален парк Русе, Зона Тегра, Западна и Източна Промишлена Зона. Гората е естествен филтър за прочистване на въздуха. Русе трябва да е заобиколен с гори.

Веломрежата в града е добре започната, но е много малка и на някои участъци опасна - например по Волов, където велосипедите трябва да се движат в насрещното движение. В последните години навлизат електрическите колелета и все повече хора се придвижват така, но къде да карат те - може би да продължават по тротоарите и по улиците?

 

Проблемите в бившето КТМ - сега зона Тегра

Освен района около ТЕЦ-Русе, другата Чисто Производствена Зона ще е в бившето КТМ - сега Зона Тегра. Всеки би си поставил въпроса "Защо точно там е предвидена такава зона? "

Както отличават двата вида зони

Предимно Производствена (Пп):
Застрояват се предимно с производствени, складови, административни, търговски и обслужващи сгради и съоръжения.
В тях не се допускат производства с вредни отделяния, като:

1. предприятия на химическата и каучуковата промишленост с отпадъчни технологични продукти;
2. варо-бетонови центрове и асфалтови бази;
3. всякакъв вид леярни за черни и цветни метали.

Чисто Производствена (Пч): 
Застрояват се само с производствени, складови и обслужващи сгради и съоръжения. В тях се допускат вредните производства, описани по-горе като химически предприятия с отпадъчни продукти, леярни за черни и цветни метали и др.  

Не може да позволим такъв вид производство в близост до град Мартен .

Тук идва въпроса, защо е нужно почти цялата зона от зона Тегра да е Чисто производствена, при положение, че там производството не е такова. Може би защото там са планувани такива производства.

Вече има план за инсталация за преработка на животински мазнини и растителни масла. Предприятието ще работи нон стоп и ще може да обработва 500 000 кг животински мазнини и растителни масла на денонощие. Това са 166 милиона килограма годишно.
 
Остава отворен въпроса, защо част от предприятията вече имат статус Чисто производствена зона, която им е дадена в последните години? На картата можете да видите кои са тези терени.

Позицията относно зона Тегра

- Зона Тегра да остане Предимно производствена, а Земеделските земи да си останат такива
- Трябва да има строг контрол на предприятията чрез 24/7 видеонаблюдение на предприятията и най-вече изходните тръби към Дунава, като през нощта тези места да са осветени. 
- Датчици за химични съединения във въздуха и водите на Дунава, защото гражданите се оплакват от неприятни миризми, мазни петна в Дунава и липса на риба. 
- Подкрепа на екологично чисти и технологични компании в целия Русенски регион, а не на мръсни и химически производства. 

Интерактивна карта

Разгледайте интерактивната карта и вижте какво е положението сега и как се планира според Общия устройствен план от 2020 г., като включвате и изключвате различните слоеве чрез иконата в горния ляв ъгъл на картата.

Над статията работи Иван Белчев, с подкрепата от Демократична България Русе.

Източници: уебсайт на Дунавска индустриална зона Тегра; Министерството на околната среда и водите; Фронтално; Община Русе; Кадастъра

Популярни публикации от този блог

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

доц. д-р Иван Станев - Университетски преподавател, Стратег и Визионер за развитието на Русе

Oбучение по роботика и приложно програмиранe за учениците в Русе

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023

Срещнете кандидатите за народни представители от Демократична България в Лесопарк Липник (Текето) на 28 март 2021 от 11 до 14 ч.

Михаил Михов - Туристически експерт и Водач, Екоактивист и Природолюбител