“Ти броиш” - инструментът за граждански контрол върху преброяването на вота в Русе



 

“Има ли смисъл да гласувам, ако вотът е компрометиран?” - това се питат мнозина с наближаването на датата 4 април. Съмненията в честността на вота са сред традиционните предизвикателства пред избирателната активност. Тази година обаче в България за първи път ще има платформа за паралелно преброяване на гласовете, с потенциал да надмине скоростта и точността на държавното “Информационно обслужване”. Става дума за дигиталната платформа “Ти броиш”, създадена от екип доброволци и предоставена безвъзмездно от “Демократична България” на всяка политическа формация или неправителствена организация, пожелала да ползва този съвременен инструмент. 


Платформата е уникална за страната и позволява на данните, подавани от всеки регистриран в системата застъпник, да бъдат събирани и обработвани в реално време от паралелен преброителен център.

Как всъщност работи “Ти броиш”





Платформата ще използва енергията на гражданите и възможностите на дигиталната ера, за да направи прозрачна най-важната част от изборния процес - преброяването. Това ще стане с помощта на 12 000 застъпници - по един за всяка секция в страната. Старателно обучени да разпознават изборните манипулации, пазителите на вота ще бъдат разполагат и с пълните функционалности на мобилното приложение към платформата “Ти броиш”. Така те ще изпращат сканираните протоколи към паралелния преброителен център, за да бъдат проверени и качени максимално бързо след края на изборния ден на уебсайта www.tibroish.bg - достъпни за абсолютно всеки гражданин.


"На този етап "Ти броиш" е единствената платформа, която ще даде възможност всеки един сканиран протокол да се публикува в интернет, на сайта www.tibroish.bg, където всеки един човек ще може да го види. Ако днес си гласувал, след края на изборния ден, може да влезеш в сайта, да намериш твоята секция и да видиш публикувания протокол с резултатите. Целта ни е тази информация да бъде публично достъпна максимално бързо след края на изборния ден, още преди ЦИК да обработи и оповести резултатите", споделя ръководителят на екипа от доброволци Ивайло Мирчев, който е и кандидат за депутат на "Демократична България” в столичния 24 МИР (преференция 103 в бюлетина 11). 


Как човек да стане застъпник




Застъпник в “Ти броиш” може да стане всеки пълнолетен български гражданин, който иска да бъде гарант за честността на изборите, без значение на коя политическа сила симпатизира. Достатъчно е да се регистрира на сайта на националната кампания https://tibroish.bg/signup или да изпрати SMS с текст участвам на единния телефонен номер 108 006 (първият SMS е безплатен). След регистрацията, екипът на платформата ще се свърже с желаещия за следващи стъпки.


Заради пандемичната обстановка, от застъпниците на “Ти броиш” не се иска да присъстват в изборните помещения през целия изборен ден. Задачата им е да се представят на секционната комисия преди края на изборния ден и да проследят единствено броенето на бюлетините и попълването на протоколите. 


Макар в „Ти броиш“ вече да са се записали близо 11 хиляди застъпници, почти толкова, колкото са секциите в страната, платформата набира още доброволци. Целта е да се осигурят повече хора, за да има възможност да се реагира при непредвидени обстоятелства.


“Търсим доброволци, които ще бъдат активни в наблюдението. Те ще бъдат обучени за възможните нарушения, въз основа на опита ни от предишни избори. Няма да изискваме от тях да седят в изборните помещения през целия над 12-часов ден. Достатъчно ще е да отделят 4 часа в най-важната част - в края на деня, при затварянето на секциите и броенето на бюлетините и попълването на данните в протоколите”, разказва Ивайло Мирчев.


Приложението "Ти Броиш", с което ще става подаването на информацията за гласуването, вече е достъпно безплатно в магазините на Google и Apple.

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Продължаваме промяната - Демократична България поднесоха венец пред Паметника на свободата в Русе

Oбучение по роботика и приложно програмиранe за учениците в Русе

3 кила култура - Подкаст с гост Рена Стефанова, кандидат за кмет на Русе

Кандидат за кмет и кандидати за общински съветници в община Иваново

Митко Кунчев - дългогодише директор на МГ „Баба Тонка“, Русе