Мерки срещу мръсния въздух в Русе с Йоана Терзиева и Иван Белчев

 

Слушайте интервюто: 


 

Дарик радио Русе: Говорим си на тема екология тази седмица с кандидати за % народни представители, а вие сте едни от видните представители на протестиращите срещу мръсния въздух в Русе. Цяло лято бяхте по улиците. Какво предлага Демократична България за решението на проблема?

Йоана Терзиева, преференция 105:

Проблемът е, че въздухът е мръсен, има повишени нива на фини прахови частици, има и индустриални замърсявания. Това е факт. Ние смятаме, че тези проблеми са решими, след като други държави могат да ги решат. По отношение на праховите частици трябва да се планират стъпки и те да се изпълнят правилно. Като се започне с адекватна оценка-във всяко населено място какви са нивата, от къде идва замърсяването, ако е битово отопление - колко са къщите, хората могат ли да подменят уредите си и дали могат да бъдат подкрепени. Ако замърсителят е  градска среда, също трябва да стане ясно какъв процент от замърсяването от къде идва. Това трябва да влезе в програма и за период от време да се вземат конкретни мерки, които да доведат до намаляване. По отношение на индустриалното замърсяване също трябва да се знае конкретно кое предприятие замърсява. Чухме различни версии за Русе, но трябва ясно да се знае какви вещества се изпускат, за какво са вредни и трябва да се реши как да бъдат ограничени - повече пречиствателни станции или нещо друго. Всичко е въпрос на политика, контрол и добро планиране, което задължително започва с оценка на ситуацията, искаме конкретна и ясна оценка. След това трябва на кратки периоди да се мери и да се следи падат ли нивата на замърсяване.

Г-н Белчев, вие ходехте с едни камери да проследявате от къде идва замърсяването. Установихте ли кой е източникът?

Иван Белчев, преференция 108: 

Да, примерът е от лятото на 2020 година, когато си бях вкъщи и една поредна вечер, в която ми замириса на бакелит -миризмата, позната на русенци. Подозирахме от къде идва, няколко предприятия бяха нарочени и аз реших да проверя. С колата тръгнах по посока на миризмата, стигнах до едно предприятие в източната част на града и там освен интензивната миризма видях и пушещите комини, заснех го и сезирах прокуратура, Община и РИОСВ, за да видят какво става. Защото всички знаем че градът е замърсен, но много малко действия виждаме. Същия ден ми се обадиха от РИОСВ да отида, да разкажа. Те ми казаха, че този ден няма превишаване на фини прахови частици и други стойности. После получих покана да отида на екокомисия в Общината, където разказах и и дадох предложения, които с Демократична България бяхме обсъдили по-рано. Едното от тях беше поставяне на видеонаблюдение на предприятия с подобни производства, което се прие и няколко седмици по-късно показа изпускания във въздуха.  Друго предложение, което дадохме е да се монтира станция на Общината, която да измерва химичните съединения, защото в момента имаме такава, която измерва стандартните замърсители. Съответно в Русе към днешна дата има една станция, която ще бъде оборудвана с такива датчици. Така че смятаме, че ние сме инициатори на тази кампания в Русе да има по-чист въздух. Предложението, което все още очакваме да бъде прието е, данните които са публични в сайта на РИОСВ на предприятието “Монтюпе” освен да показват стойностите на химични съединения за вчерашния ден, да дават и архивни такива. Затова поех ангажимент и от септември влизам,  проверявам и записвам. Това, което показват е, че септември и октомври паракрезола имаше много превишавания над допустимата стойност. После бях отново в екокомисията и от ноември няма такива превишавания. Това показва, че ние като граждани и хора с позиция продължаваме с контрола и предложенията. Искаме гражданското общество да се активизира, но и да има законови промени, за да не бъдем постоянно наблюдатели. Затова съм кандидат за депутат от Демократична България.

Казвате, че хората бягат от града, заради лошия въздух, но не е само това. Хората напускат Русе и заради безработица, ниско заплащане на труда. Тази борба за чист въздух няма ли да прогони и бъдещи инвеститори?

Йоана Терзиева, преференция 105:

Ние не казваме, че предприятията трябва да се затварят, а че процесите трябва да се управляват и има начин това да става в диалог с предприятията и то от издаването на разрешенията им. Нелепо е да не се знае производството на даден завод вредно ли ще е или не. Проблемът е, че в страната има беззаконие и безхаберие, липса на управленско мислене и истинско лидерство. Много е важно също да не се допуска паника. Видно е от групите в социалните мрежи и от протестите на улицата, че хората са уплашени за здравето си. Трябва най-малкото да им се обяснява кое колко е вредно.

Г-н Белчев, тук гостуваха двама кандидат-депутати от други партии-Любомир Владимиров и Дауд Ибрям, които работят в областта на екологията. Те дадоха своите предложения, свързани с правомощията на министъра на околната среда и на кметовете. Какво е вашето мнение?

Иван Белчев, преференция 108:

Уважавам и двамата господа, разговарял съм с тях,. Предприятията трябва да инвестират страшно много в екологията, нееднократно, а постоянно, което често не се прави, тези пари се спестяват. В Европа не е така. В България са нужни промени в законодателството, не може само от София да се следи какво се случва в Русе, трябва да има регионален контрол. Тук обаче идва мнението - да, те  контролират и сега, но промяна няма. Така е, има корупция и нещата се бавят. Затова ние от Демократична България смятаме, че дигитализацията и законовите промени в съдебната реформа ще направят така, че законите да се спазват. Технологиите ги има, не са скъпи, приложими са навсякъде.

Йоана Терзиева, преференция 105:

Първото нещо, което казваме е, че трябва да върнем правовия ред, прокуратурата в момента е неефективна. В момента няма група от обществото, която да каже, че има справедливост. Аз съм работила със страшно много жертви на престъпления, всички така смятат. Затова смятаме и сме убедени че в България трябва да се върне справедливостта.

Последен въпрос - този Зелен пакт всъщност ще промени живота ни до 2050, имате ли готова визия, програма, как ще се усвояват средствата от ЕС?

Иван Белчев, преференция 108:

Парите, които влизат в България ще бъдат насочвани за мерките, за които са предназначени. Смятаме, че промяна е нужна и смятаме, че ние сме лицата, които ще направят тази промяна. Защото сме доказани професионалисти и от години се занимаваме с обществените проблеми. И сме казали : вече е време да даваме и на обществото!

 Демократична България е с номер 11 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

доц. д-р Иван Станев - Университетски преподавател, Стратег и Визионер за развитието на Русе

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023

Михаил Михов - Туристически експерт и Водач, Екоактивист и Природолюбител

Парламентарни избори април 2023 г: Част от бъдещите народни представители от Русе

Предложения за гражданите на Русе