Русенци имат нужда от своя обществен посредник - омбудсман

 

Преди три седмици комисията за избор на обществен посредник (омбудсман) на Русе директно елиминира по служебен път половината кандидати за този пост (двама от общо четирима), използвайки технически и процедурни мотиви, които попречиха на кандидатите да бъдат допуснати поне до събеседване, за да бъдат чути техните идеи. 

Съмненията, че се използват бюрократични похвати от страна на комисията, за да бъдат елиминирани неудобни кандидати опорочиха процедурата за избор на обществен посредник още в самото ѝ начало, но остана надеждата, че такъв все пак ще бъде избран и интересът на русенци ще бъде защитен. За съжаление, това отново не се случи.

По-голямата част от общинските съветници за пореден път подходиха безотговорно и не успяха да се обединят около излъчването на обществен посредник за Русе и така блокираха избора му. Напомняме, че това е четвърти опит за избиране на обществен посредник, а първото събеседване беше още през 2013 година.

Ние, от Демократична България – Русе, призоваваме общинските съветници да поставят интересите на гражданите на Община Русе над партийните и политически съображения и най-накрая, след близо десетилетие опити, да изберат обществен посредник. Призоваваме и комисията за избор на обществен посредник да бъде проактивна и да съдейства на кандидатите, за да могат по-голяма част от тях да достигнат до събеседване и да представят визията си пред Общинския съвет.

Русенци имат нужда от своя обществен посредник, който да защитава техните права и интереси пред общинските органи и администрация. Крайно време е Общинският съвет да осъзнае отговорността си пред гражданите на Русе и да избере обществен посредник, който най-добре би могъл да изпълнява правомощията си, без значение дали е политически „приемлив“ за една или друга партия.

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

доц. д-р Иван Станев - Университетски преподавател, Стратег и Визионер за развитието на Русе

Oбучение по роботика и приложно програмиранe за учениците в Русе

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023

Срещнете кандидатите за народни представители от Демократична България в Лесопарк Липник (Текето) на 28 март 2021 от 11 до 14 ч.

Михаил Михов - Туристически експерт и Водач, Екоактивист и Природолюбител