Стефан Тафров с въпроси към екоминистъра за замърсяванията на въздуха в Русе

Стефан Тафров Демократична България за проблемите на Русе
 

Народният представител от „Демократична България“ Стефан Тафров отправи въпроси към министъра на околната среда в служебното правителство Асен Личев във връзка със замърсяванията на въздуха в Русе. 

Очаква се отговор от министър Личев на 10 септември в народното събрание.

Тафров изисква от министъра информация за това с какви технически средства разполага РИОСВ-Русе за установяване на източниците на замърсяване на въздуха в града и околните селища

“Колко са станциите, които мерят химически показатели, достатъчни ли са те и съобразени ли са със спецификите на индустриалните предприятия в региона? Какво трябва да се направи, за да се установи има ли замърсяване на въздуха от трансграничен характер”, пита народният представител.

“Има ли нужда от промяна на съществуващата законова и нормативна база, за да се реши трайно проблемът със замърсяването на въздуха на Русе и на околните селища? Има ли нужда от допълнителни бюджетни средства за справяне с проблема и в какъв приблизителен обем според МОСВ”, са другите въпроси на Тафров.

Повод за въпросите му, на които ще бъде отговорено в рамките на парламентарния контрол, са последните оплаквания от неприятни миризми от химикали в областния град.

На 27 август граждани сигнализираха за задушлива миризма на бакелит или изгряла пластмаса. Въпреки подадените 9 сигнала на “зеления” телефон в РИОСВ-Русе и последвалия обход служителите на екоинспекцията не са констатирали наличие на промишлени миризми. Не са отчетени и превишения на следените показатели за качеството на атмосферния въздух. Във въпроса си Стефан Тафров определя случая като най-пресния пример за разминаването между лошото качество на въздуха, констатирано от русенци, и възможностите на РИОСВ да идентифицира навреме източниците на замърсяване.



Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

доц. д-р Иван Станев - Университетски преподавател, Стратег и Визионер за развитието на Русе

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023

Oбучение по роботика и приложно програмиранe за учениците в Русе

Срещнете кандидатите за народни представители от Демократична България в Лесопарк Липник (Текето) на 28 март 2021 от 11 до 14 ч.

Михаил Михов - Туристически експерт и Водач, Екоактивист и Природолюбител