Адвокат Рена Стефанова - кандидат за кмет на Русе от „Продължаваме Промяната - Демократична България“

Адвокат Рена Стефанова е кандидатът за кмет на Русе на „Продължаваме Промяната - Демократична България“

Адвокат Рена Стефанова е кандидата за кмет на Русе на „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Интервю на Младен Любенов за вестник Утро.

В. Утро - Вие сте юрист с добра кариера, защо решихте да се кандидатирате за кмет и въобще - защо влязохте в политиката?

Адв. Рена Стефанова - Краткият отговор е: защото вярвам, че имам какво да направя и преценявам, че сега е моментът. Всъщност поканата да започна работа в полза на хората, защото аз така я я разбирам, дойде първоначално - всички знаят - от господин Николай Събев, когато „Продължаваме Промяната“ беше още движение. С идеята, че сега е исторически момент, в който има достатъчно хора, желаещи да променят страната. И ние, които сме малко по-големи и опитни, е добре да се включим и да им помагаме. Това беше първоначалният импулс.


Бях депутат в 47-ото и 48-ото Народно събрание, много учих в движение, направих полезни неща. Действително имам много успешна адвокатска кариера, в която няма какво повече да постигна, а заниманието с политика е предизвикателство. Днес голямото предизвикателство е да бъда полезна на хората и на Русе.

Така се е развил животът ми - започнах кариерата си като прокурор през далечната 1992 г., обаче през 1995 г. напуснах прокуратурата, защото осъзнах, че тя не е онова нещо, което се бори с престъпността, а като че ли пречи на хората да живеят добре и по-скоро толерира определен вид престъпност - казвам го с огромно съжаление, но го осъзнах още тогава.

- Престъпност, или интереси?

- Те са преплетени, всъщност интересите, за да бъдат обслужени по негативен начин, неминуемо минават през някакъв вид престъпление. Бяха бурни години, бяха мутри, бяха борчески организации... Както и да е, напуснах... И какво е естественото нещо, което правиш, когато виждаш, че нещо не се развива по начина, по който искаш - ами опитваш се да го промениш. Как можех да го променя, бидейки юрист? Като стана адвокат и всъщност се боря със системата, помагайки на хората.

- Изпадали сте в ситуацията „Бий се и бягай“.

- Аз винаги съм се била, винаги. В случая не избягах. Напуснах едно „добро“ място, което щеше в личен план да ме смачка и обезличи, ако бях избрала да остана и което не работеше по адекватен начин. Естествената стъпка беше - адвокат, дълги години защитник по наказателни дела, а в последните 20 - вече ориентирана към граждански и търговски спорове, защото така също можеш да помагаш. Помагала съм в буквалния смисъл, като съм работила про боно изключително много - за хора, за които съм преценявала, че имат нужда, но не могат да си го позволят или поне не могат да си позволят хонорарите на нашата кантора. Та влизането в политиката беше третата стъпка от тази поредица защото така виждам възможност да влияя в положителен смисъл на процеси, върху които не мога да влияя като адвокат.

- Защо така се забави обявяването на кандидатурата ви - свързано ли е това с желанието на Иван Белчев също да бъде кандидат за кмет на ПП-ДБ?

- Не, не е свързано. Забави се, защото сме сложна коалиция, голяма, а това са демократични процеси, които протичат бавно. Моята кандидатура беше одобрена от Националния съвет на ПП през юли - по предложение на местната организация. Тук, в Русе, постигнахме абсолютно бързо съгласие с всеки от колегите от „Демократична България“: че те подкрепят моята кандидатура и че ще бъдем с обща листа, оформихме го като писмено споразумение. Вярно е, че вървят всякакви спекулации по този въпрос, но това е реалността.

 - На встъпителната си пресконференция говорите за няколко приоритета, бихте ли ги развили?

 - Това са нашите виждания от какво Русе се нуждае най-много - основните ни приоритети. Те имат много подтеми. Нашите експерти в момента разработват програмата ни, за да знаят русенци какво да очакват от нас.

Като първи приоритет: градът ни трябва да стане чист - с чисти улици, сметоизвозване и сметосъбиране. Но всъщност голямата тема е чистотата в решенията и чистота от корупция. Защото ние наистина имаме усещането, че решенията в Община Русе и в ОбС не се вземат по прозрачен начин и не се вземат в интерес на русенци, а обслужват други интереси. Има няколко знакови примера - летището, буферният паркинг, сега и с този строящ се плувен комплекс. Не съм никак убедена, че нещата са прозрачно направени. Когато преди сесии на Общински съвет сме проучвали темите, които ще се обсъждат и гласуват, никога не е била налице достатъчно информация, от която човек може да вземе информирано решение. Участвали сме с наши представители в сесии на Общински съвет, които са задавали много прости въпроси, например: „Как стигнахте до сметката, че 800 000 лева годишен наем е адекватна цена за буферния паркинг, който общината трябва да получи? Какви компоненти включихте в нея, при положение, че само за месец тази фирма генерира над един милион?“. И други подобни примери, които не намират отговор. За тази чистота говоря - аз и като жена съм привърженик на подредените с красота и уют неща, но подредени и в моралния смисъл - да е чисто. Това ще ми бъде изключителен приоритет. Първото, което ще направя, евентуално влизайки в Община Русе, е да ревизирам всички действащи договори - до един, за да проверя дали те са в интерес на гражданите на Русе. Ако преценим, че има договори, които не са в интерес на града и на хората му, ще положа всички усилия да бъдат ревизирани. Знам, че това ще ми създаде много неприятности и врагове, които ще искат да ми пречат да стана кмет, но го казвам, съзнавайки всичко това. 

Другият приоритет е Русе да стане привлекателен защото той е много красив град, имаме много красиви сгради, но за съжаление през годините голяма част от тях бяха изоставени и неподдържани. Но нямам предвид само това. Съзнавам, че голяма част от тези сгради са частна собственост и Общината малко по-трудно може да регулира тези процеси, но има механизми, по които това може да стане. Например сградата на „Черно море“ 2, известна като Старата полиция - там има сериозно общинско участие; Домът на учителя е изцяло общинска собственост; сградата на бившия хотел „Балкан“ - там също има сериозна общинска собственост. Слушах изявления на действащия кмет г-н Милков, че е предприел някакви действия, но смятам, че тези действия са първо закъснели и второ - по-скоро палиативни. Да установиш правото си на собственост е едно, да обгрижиш тази собственост по най-добрия начин е друго - това не виждам да се случва. Амбицията на нашия екип е да направим Русе привлекателен за иновативни бизнеси, които да дойдат тук и да развиват града ни. Подобен интерес е налице. Говоря и за образователни програми, защото така се развива обществото, като работи напред, а не като търсим нискоквалифицираната работна ръка. Трябва да се опитаме да си върнем младите хора в града, както и да задържим тези, които са тук. Последните проучвания на Института за пазарна икономика показват, че Русе е с 13% отрицателен прираст и застаряващо население - това просто не може да продължи така, ако искаме градът ни да е жив. Само че, за да остават хората в Русе, той трябва да стане удобен град - това е основен наш приоритет. С удобни улици, удобни тротоари, удобен транспорт, достъпен и за майките с колички, и за хората в неравностойно положение. А гражданите могат да усетят комфорт, когато имат насреща си прозрачна администрация и адекватни социални услуги.  На следващо място е сигурността на гражданите Факт е, че сектор „Сигурност“ в по-голямата си степен зависи от държавата, но Общината също има механизми да влияе на този процес. Ще положа всички усилия тези механизми да бъдат използвани по най-оптималния начин. Имам самочувствието, че разбирам от сектор „Сигурност“ най-малкото затова, защото съм била прокурор и съм работила много години като наказателен адвокат в плътен синхрон с полиция и прокуратура. Познавам средата и мисля, че заедно с нашите експерти мога да предложа адекватни решения. Всяка от тези теми има наистина много аспекти, по които в момента работим, за да ги предложим на русенци.

Но всичко това може да се случи, само ако изпълним нашия основен приоритет: да сменим начина на управление на общината, който е непрозрачен, в голяма степен непрофесионален и необърнат към хората.

 - Споменахте Николай Събев, как гледате на теориите, че при успех вие, като негов дългогодишен адвокат, ще бъдете лицето, но реално ще управлява той?

 - Това очевидно е част от предизборната кампания на други кандидати, даже на не един според мен. С г-н Събев наистина работим като партньори от 1997 година. Аз съм много благодарна, че съм имала възможността да работим заедно, защото става дума за израстване. От работата си с Николай Събев научих, че няма невъзможни неща, просто трябва да се намери подходящия начин те да се случат.  И толкова за нашите отношения - те са професионални, коректни и никой от нас двамата никога не е навлизал в личната сфера на другия. Нещо повече: г-н Събев не е част от политическата партия „Продължаваме Промяната“ вече близо година. Той изпълни това, което каза още в началото - „Влизам, за да дам тласък и да помогна, след което излизам, защото имам друга важна работа“. Моето номиниране протече по класическия партиен процес и г-н Събев няма как да влияе. Пък и всеки, който ме познава, знае, че аз съм човек, който не се влияе. Но този етикет е лепнат и ще върви през цялото време, убедена съм.

 - В същата парадигма - очаквахте ли веднага след обявяването на кандидатурата ви да излязат публикации, че имате присъда за блъсната жена?

- Трябва да съм много наивна, ако не съм го очаквала. Разбира се, че го очаквах, но мисля, че това е единственото, което могат да вдигнат като флаг срещу мен. Но тази наистина изключително неприятна история, която преживяхме и аз, и жената, на която причиних средна телесна повреда, бих я прочела и по следния начин: това е и истинска заявка, че умея не само на думи да нося отговорност. Много, много съжалявам за станалото, но не мога да го променя. И какъв е следващият ход, който можеш да направиш - казваш „Виновен съм и ще си понеса отговорност“. Сключих споразумение, присъдата ми е 3 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

 -Вие казахте, че сте подписали споразумение с коалиционните си партньори, работещо ли ще бъде то?

 - Смятам, че да, защото почти всекидневно правим срещи, работим и то работим заедно, за разлика от предната кампания, когато всеки от нас, макар и в коалиция, работеше на терен сам - в момента работим заедно, сглобили сме екипи.

 - За политика и юриста Рена Стефанова разбрахме доста неща, какво не се знае за човека?

- Аз съм доста обран човек и всъщност, винаги съм гледала да бъда извън светлината на прожекторите. Затова и хората нормално знаят твърде малко за мен в личен план...

Какво да ви кажа? Родена съм в Червена вода. До 7-и клас учих в училището там - за мен е изключителна привилегия, защото вярвам, че съм попила от духа на червеноводчани, а той е борбен дух. Възпитаник съм на Руската гимназия в Русе. Изключителен късмет, защото това беше едно от местата, където - може да ви звучи абсурдно, но - духът беше свободен. Не успях да запиша веднага право - знаете как се влизаше там навремето. В интерес на истината, тогава ми изигра лека шега и моята самонадеяност, защото завърших Руската гимназия със златен медал - получаваше ми се много лесно и смятах, че светът е мой... Влязох от втория път. През прекрасните ми студентски години имах привилегията да бъда обучавана от много, много стойностни хора - имена в правото и днес. Завърших и оттам насетне пътят ми е ясен. Обаче освен строг човек, какъвто изглеждам, съм и романтик - обичам красивите неща и хубавата музика.

Докато можех да си го позволя, преди да реша да се впусна в кметската надпревара, пътувах много по концерти - ходих да слушам Симпли Ред в Лука, Стинг в Мантуа, Ерик Клептън в БерлинЕ Обичам да рисувам - като кандидат-студентка се колебаех между „Право“ и „Архитектура“. Обичам да посещавам красиви места, например когато отида във Виена, ходя задължително в „Албертина“ и задължително стоя пред „Молещите се ръце“ на Дюрер...


Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Кандидати за Общински съветници в Русе от "ПП-ДБ" на Местните избори 2023

Йоана Терзиева - Градски активист, Майка на 2 деца и Психотерапевт - с номер 66 и преференция 110

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Михаил Михов - Туристически експерт и Водач, Екоактивист и Природолюбител

Митко Кунчев - дългогодише директор на МГ „Баба Тонка“, Русе

Предложение от Демократична България за подобряване на Общия устройствен план на Община Русе

Виктор Стоянов - Екоактивист, Велосипедист и Кръводарител - с номер 66 и преференция 114

Рена Стефанова за кмет на Русе - Местни избори 2023